Judith van der Stege

Ruim 12 jaren werkte ik in de ambulante hulpverlening. Ik kwam bij veel verschillende mensen thuis om ze te helpen met hele uiteenlopende hulpvragen op alle levensgebieden. Al deze mensen hadden een diagnose gekregen. In het begin handelde ik naar wat ik op school en uit de boeken geleerd had over stoornissen en beperkingen en daar heb ik denk ik best wel eens de plank mis geslagen doordat ik de mens uit het oog verloor. Gelukkig heb ik gaandeweg mijn betrokkenheid bij mensen met uiteenlopende hulpvragen geleerd dat diagnosen een samenvatting van symptomen zijn en dat niemand met dezelfde diagnose hetzelfde in elkaar steekt en dat ieder dus zo zijn eigen omgang en ondersteuning nodig heeft.

Nog belangrijker is misschien wel dat de diagnose helemaal niet voorop moet staan; de mens wil leven, zo fijn en zo goed mogelijk. Niet iedereen heeft een goed netwerk om moeilijkheden samen mee op te kunnen lossen of aan te kunnen en daar mag ik dan in bijdragen. Ik vind het nog altijd bijzonder als mensen mij, ook terwijl ze mij nog helemaal niet kennen, zo durven toelaten in hun leven, hun diepste kwetsbaarheden durven delen en mij het vertrouwen geven dat ik ze kan helpen.

Wim en ik richtten Signifikans op in maart 2021 met als doel het belang van mensen met een hulpvraag voorop te krijgen. In de periode 2012 t/m 2020 was Wim mijn leidinggevende en in sinds ik in 2016 een leidinggevende functie kreeg, coachte hij mij op persoonlijke effectiviteit zodat ik ontdekte wat ik belangrijk vind als hulpverlener, als leidinggevende, maar bovenal als mens. En dat neem ik vandaag de dag mee in mijn werk.

Ik vind het belangrijk om anderen de ruimte te geven zich te ontwikkelen, hoe kan ik helpen? Om mensen vertrouwen in zichzelf te laten vinden, wat heb je nodig? Om eerlijk en open te zijn in communicatie, wat kan er anders of beter? Om samen doelgericht te werken aan een win-win situatie, wat willen we bereiken? Om rekening te houden met duurzaamheid en toekomstbestendigheid, wat is écht nodig? En bovenal: om betekenisvol te zijn; met elkaar en voor elkaar.

–Er is geen wij en zij, alleen maar wij–

Het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM toetst jaarlijks of ik nog voldoe aan de kwaliteitseisen om professioneel mentor te mogen zijn.